Tympanoplasty
پرده گوش یا پرده تیمپان در انتهای کانال گوش قرار دارد و گوش میانی را از گوش خارجی جدا می کند. پرده گوش به دلایل متعددی ممکن است آسیب ببیند وسوراخ شود. با عمل جراحی تیمپانوپلاستی(Tympanoplasty) ، پزشک پرده گوش یا استخوانچه های کوچک گوش میانی آسیب دیده را ترمیم می نماید.
اگر پرده گوش فرد آسیب ببیند یا سوراخ باشد، احتمال بروز عفونت در آن زیاد است. به دنبال حمام کردن یا شنا آب ممکن است از سوراخ پرده گوش عبور کرده و موجب بروز عفونت گوش گردد. علایم این عفونت گوش درد و خروج مداوم ترشحات چرکی است که معمولا بدبو نیز میباشد.
عفونت های گوش بخصوص اگر طول کشیده یا مکرر باشند سبب کاهش پیشرونده شنوایی نیز می گردند که گاهی غیرقابل درمان و بهبودی است. علاوه بر کاهش شنوایی، سرگیجه، وزوز گوش، فلج صورت، مننژیت و آبسه های مغزی از دیگر عوارض احتمالی و خطرات عفونتهای گوش می باشد.
هدف اصلی از جراحی گوش از بین بردن عفونت و ترمیم سوراخ پرده گوش می باشد. با این کار گوش شما از آسیب بیشتر محافظت میشود و جلوی ایجاد عوارض (فلج صورت، مننژیت و آبسه های مغزی) گرفته می شود و مقدار شنوایی باقیمانده فرد حفظ می شود. هدف دیگر بهبود شنوایی بیمار است.
گاهی بعد از عمل شنوایی فرد بهتر می شود. گاهی شنوایی بعد از عمل تغییری نمی کند و در موارد معدودی شنوایی به دنبال عمل حتی بدتر خواهد شد. معمولا این مورد در بیمارانی که مدتها عفونت گوش داشته اند و استخوانچه های گوششان در اثر عفونت مزمن خوردگی پیدا کرده یا از بین رفته است ممکن است اتفاق بیفتد.
روش های انجام تمپانوپلاستی یا عمل ترمیم پرده گوش
برای انجام این عمل، بیمار را در اتاق عمل تحت بیحسی موضعی و یا بیهوشی کامل (بسته به تشخیص پزشک معالج و یا شرایط بیمار) قرار می دهند. پزشک معالج برای دسترسی به پارگی پرده گوش، برشی را در داخل کانال گوش ایجاد می کند. اگر جراح نتواند به این روش به سوراخ ایجاد شده در پرده گوش دسترسی پیدا کند، برش کوچکی در پشت گوش فرد ایجاد می کند و بافت مشخصی را از آن برمی دارد و بر روی پارگی پرده، پیوند می زند. و برای ترمیم برش پوستی ناحیه برش بخیه میشود.
ملاحظات بعد از عمل تمپانوپلاستی
بعد از انجام عمل تمپانوپلاستی، فرد ممکن است برای مدت چند روز ترشحات خونابه ای از گوش جراحی شده داشته باشد و خونریزی خفیفی را از مجرای گوش خود تجربه کند. این موارد طبیعی است و جای نگرانی ندارد. علاوه بر آن ممکن است احساس درد در ناحیه گوش و مجرای گوش داشته باشد که معمولا این علایم طی مدت چند روز از بین میروند.
هشدارهای مهم بعد از عمل تمپانوپلاستی
– فردی که تحت عمل تمپانوپلاستی قرار گرفته است، باید تا چند هفته مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی را در نظر بگیرد و در تاریخ های مشخص شده توسط پزشک معالج به پزشک خود مراجعه کند.
– در صورت اجازه دادن پزشک معالج به حمام برود و برای حمام رفتن نکات ضروری و لازم را از پزشک سوال و رعایت کند.
– سعی کنید حتما ناحیه عمل شده را تمیز نگه دارید.
– از ورزش هایی مانند شنا که با آب در تماس هستید، باید خودداری کنید.
– به یاد داشته باشید که کم شنوایی ناشی از آسیب به پرده گوش، حدود 2 تا 3 ماه پس از عمل جراحی تمپانوپلاستی برطرف می شود. پس در طول این مدت، نگران شنوایی خود نباشید.
عوارض احتمالی عمل تمپانوپلاستی
مانند هر عمل جراحی دیگر عمل تمپانوپلاستی، یک سری عوارض احتمالی به همراه دارد. در ابتدا باید تمام عوارض احتمالی آن را از پزشک متخصص خود سوال کنید.
عوارض احتمالی آن عبارتند از:
– ممکن است سوراخ پرده گوش دوباره برگردد. یکی از عوارض این عمل، پیوند نخوردن بافت است و ممکن است پرده گوش التیام نیابد.
– بروز عفونت
– آسیب های عصبی
– کم شنوایی یا از دست دادن شنوایی
– وزوز گوش: وزوز گوش به دلیل پارگی پرده گوش می باشد
– سوراخ شدن پرده گوش
– تنگ شدگی کانال گوش
– آسیب گوش میانی
– ایجاد چسبندگی در گوش میانی
– فیستول پری لنف
– آسیب عصب صورت
– عفونت گوش میانی
– بروز کلستاتوم
نتایج مورد انتظار
در بیش از 90 درصد موارد، این عمل با موفقیت انجام می گیرد و علایمی مانند عفونت و درد تسکین پیدا می کنند و شنوایی فرد بر می گردد. ولی احتمال کم شنوایی جزئی در آن وجود دارد.
نحوه تشخیص پزشک برای لزوم انجام عمل تمپاتوپلاستی
پزشک متخصص با معاینه و تجویز یک سری تست ها به این نتیجه می رسد که این عمل باید در فرد انجام گیرد یا نه.
تست هایی مانند تست شنوایی که توسط شنوایی شناسان انجام می گیرد.
بررسی های لازم برای وجود و یا عدم وجود سوراخ در پرده گوش توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی انجام می گیرد.
اگر فرد هر گونه سابقه ای از سرگیجه دارد ثبت می شود.
آزمایش خون و ادرار نیز برای تعیین سلامت نسبی فرد جهت بیهوشی کامل یا بی حسی موضعی در طی عمل جراحی انجام می گیرد.
نکاتی که بعد از عمل جراحی تمپانوپلاستی باید در نظر داشت
– از دمیدن هوا در بینی خودداری کنید.
– هر گونه مسافرت هوایی با هواپیما را به بعد از زمان بهبودی کامل به تاخیر بیندازید. فشار ناشی از اختلاف فشار هوا، سبب بدتر شدن علایم ناشی از عمل می شود (باروتروما).
– از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید، زیرا فشار ناشی از آن ممکن است به گوش فشار بیاورد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.